ΛΑΧΑΝΙΚΑ: ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ, ΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ

613Χ342 naturopathy.grΤα λαχανικά υπήρξαν πάντα όχι μόνο η σημαντικότερη πηγή θρεπτικών συστατικών για τους ανθρώπους αλλά και η κύρια πηγή φαρμακευτικών ουσιών για την αντιμετώπιση ασθενειών.

Σήμερα όλοι οι επιστήμονες, που ασχολούνται με την υγεία του ανθρώπου αναγνωρίζοντας τις θεραπευτικές ιδιότητές τους, εμπλουτίζουν τα διαιτολόγια με άφθονα λαχανικά και φρούτα. (http://www.naturopathy.gr/λαχανικά-πού-κάνουν-καλό-ποια-πρέπει-ν/)

Ποια λαχανικά να αποφεύγετε

Παράλληλα, κάποιες στιγμές κρίνεται απαραίτητη η αποφυγή κάποιων από αυτά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο και για τον λόγο αυτό συνιστάται σε παιδιά και αναιμικούς. Περιέχει όμως και άλατα, οπότε πρέπει να αποφεύγεται από υπερτασικούς και άτομα με αρθριτικά.

Το σπαράγγι, το πράσο και το κρεμμύδι ωφελούν στα νεφρά και την καρδιά, το λάχανο είναι καλό για το άσθμα και τις δερματικές παθήσεις αλλά δεν κάνει για το συκώτι.

Η αγκινάρα, το μαρούλι και το ραδίκι τονώνουν την καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία.

Τέλος, το καρότο είναι καλό για την όραση αλλά δεν πρέπει να καταναλώνεται συχνά από διαβητικούς.

Οι φυτοχημικές ουσίες, που σε ορισμένες περιπτώσεις δίνουν και τα έντονα χαρακτηριστικά χρώματα τους στα φρούτα και στα λαχανικά, δεν δρουν το ίδιο αποτελεσματικά μεμονωμένα όσο σε συνδυασμό μεταξύ τους, προσφέροντας έτσι καλύτερα τις θετικές τους επιδράσεις.

Στην πραγματικότητα οι φυτοχημικές ουσίες σε συνεργεία με τα υπόλοιπα χρήσιμα περιεχόμενα των φυτών, δηλαδή τις βιταμίνες, τις καροτενοειδείς ουσίες και τα ανόργανα στοιχεία, δρουν με ένα ισοζυγισμένο και αλληλοεξαρτώμενο τρόπο. Κατά τα τελευταία χρόνια η μελέτη των ουσιών αυτών, οι οποίες ανέρχονται σε εκατοντάδες, έφερε στο φως στοιχεία που τεκμηριώνουν το γιατί τα φρούτα, τα λαχανικά και άλλα εδέσματα που προέρχονται από το φυτικό βασίλειο, είναι τόσο ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ιδέες με χυμούς που μπορείτε να καταναλώσετε. Αν βαριέστε να φάτε λαχανικά, πιείτε τα. Σας χορταίνουν χωρίς να σας επιβαρύνουν.

Ο σούπερ πράσινος χυμός

6 φύλλα μαρουλιού

1 καρότο

1 μήλο

1 αγγουράκι

½ κόκκινη ή πράσινη πιπεριά

λίγος μαϊντανός

1 κουταλιά της σούπας φρέσκος χυμός λεμονιού

Τα βάζουμε στον αποχυμωτή ή στο μπλέντερ  και πίνουμε 1 με 2 ποτήρια την ημέρα.

Το πράσινο νέκταρ (είναι στην πραγματικότητα κόκκινο)

2 μέτριες ντομάτες

1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά

1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο αγγούρι

3 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού

1/2 κουταλιά του γλυκού πιπέρι

λίγο θαλασσινό αλάτι

Τα βάζουμε στον αποχυμωτή ή στο μπλέντερ.

Τονωτικός ντοματοχυμός

1 ποτήρι νερό

1 κουταλιά της σούπας φρέσκος χυμός λεμονιού

1 κούπα φρέσκες ντομάτες

½ κούπα φρέσκια κόκκινη πιπεριά σε κομμάτια

½ φλιτζανιού μαϊντανός

1 τεμάχιο σέλερι

¼ κουταλάκι του γλυκού καυτερή πιπεριά

Προσθέστε τα όλα στο μπλέντερ.

Χυμός για ενέργεια

½ κούπα σέλινο

1 μήλο

½ κούπα σπανάκι

1 καρότο

4-5 κλωναράκια μαϊντανός

3-4 κλωνάρια φρέσκος δυόσμος

1 κουταλιά της σούπας φρέσκο λεμόνι

½ κούπα νερό

Προσθέστε τα όλα στο μπλέντερ.

Χυμός για αναζωογόνηση του δέρματος

½ κούπα καρότα

1/3 κούπας σέλερι

3 φύλλα μαρούλι

3 φύλλα αντίδια

6 κλωναράκια μαϊντανός

3 κλωναράκια φρέσκος δυόσμος

½ κούπα φρέσκο σπανάκι

1 μήλο

1 αγγουράκι

½ κούπα νερό

Προσθέστε τα όλα στο μπλέντερ.

Κοκτέιλ καροτενοειδών

1 ντομάτα

5 φύλλα σπανάκι

1 καρότο

1 μήλο

1 κομματάκι τζίντζερ

¼ φλιτζανιού νερό

Προσθέστε τα όλα στο μπλέντερ.

Χυμός για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού

1 καρότο

1 μήλο

1 κομμάτι σέλερι

4 φύλλα μαρούλι

1 σκελίδα σκόρδο

1 κουταλάκι γλυκού σκόνη σπιρουλίνας

2 κουταλιές σούπας λεμόνι

½ φλιτζάνι νερό

Προσθέστε τα όλα στο μπλέντερ.

Στη μέση ηλικία, η αντιοξειδωτική προστασία των φρούτων και των λαχανικών είναι ιδιαιτέρα σημαντική, προκειμένου να μας προφυλάξει από εκφυλιστικές νόσους της γήρανσης.

Ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία, εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας καθημερινώς με χυμούς από φρούτα και λαχανικά, παρέχουμε προστασία στα κύτταρα, έτσι ώστε τα στοιχειά από αυτές τις τροφές να δρουν ως εξουδετερωτές των ελευθέρων ριζών και να είναι σε θέση να ανακόψουν την εξέλιξη των βλαβών που επιφέρουν στον οργανισμό.

Η επιλογή περισσότερων τροφών που από τη φύση τους είναι πλούσιες σε ένζυμα και συνένζυμα, είναι μια έξυπνη τακτική υποβοήθησης των βιοχημικών λειτουργιών. Πολύ γρήγορα θα παρατηρήσετε θετικές αλλαγές στην ενεργητικότητα και τη διάθεσή σας, ενώ μέσα σε λίγες εβδομάδες η πέψη των τροφών θα καλυτερεύσει αισθητά, ο μεταβολισμός θα ξεμπλοκαριστεί και σύντομα θα αρχίσετε να χάνετε περιττά λίπη χωρίς κάποια ιδιαίτερη δίαιτα.

Συγχρόνως, με την κατανάλωση των λαχανικών θα ενισχύσετε τον οργανισμό σας στη μάχη που δίνει ενάντια σε τοξίνες, ελεύθερες ρίζες και φλεγμονές, συμβάλλοντας έτσι τα μέγιστα υπέρ της υγείας, της αντιγήρανσης και της μακροβιότητας.

Μη λησμονείτε ότι οι χυμοί πρέπει να είναι ένα μέρος ενός σωστού διατροφικού προγράμματος, ώστε να λαμβάνονται αρκετές ποσότητες και από άλλες ομάδες τροφών (όπως δημητριακά, όσπρια, πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά). Εάν ακολουθείται μια ειδική δίαιτα ή είστε υπό ιατρική παρακολούθηση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν αλλάξετε δραστικά το διαιτολόγιο σας. Να προτιμάτε οι τροφές να είναι βιολογικές και το νερό πηγής ή φίλτραρισμένο.

Στην υγειά σας,

Ματίνα Χρονοπούλου

Δρ. Φυσικοπαθητικής Ιατρικής

Leave a comment