Στο πλύσιμο χρησιμοποιείτε απλό σαπούνι και νερό

7

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration, FDA) απαγόρευσε τα αντιβακτηριακά σαπούνια, επειδή δεν είναι καλύτερα, καθαρότερα ή ασφαλέστερα από τα κανονικά σαπούνια.

Σύμφωνα με αυτήν δεν επιτρέπονται συγκεκριμένα συστατικά που είναι κοινά σε αντιβακτηριδιακά σαπούνια και αφρόλουτρα, καθώς αυτά, όπως η τρικλοζάνη και η τρικλοκαρβάνη, καθώς έχουν συνδεθεί με ορμονικές διαταραχές, βακτηριακή αντίσταση και ενδεχομένως ακόμη και καρκίνο του ήπατος.

Παράλληλα η FDA τονίζει ότι οι εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να πωλούν αντισηπτικά προϊόντα για πλύσιμο των χεριών και του σώματος με αυτά τα 19 συστατικά, επειδή δεν παρείχαν επαρκή στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Επιπλέον, δεν απέδειξαν ούτε ότι είναι πιο αποτελεσματικά από το πλύσιμο με απλό σαπούνι και νερό όσον αφορά την πρόληψη των ασθενειών και την αποτροπή εξάπλωσης των λοιμώξεων.

Η απαγόρευση αφορά τα αντισηπτικά, αντιβακτηριακά προϊόντα πλυσίματος που προορίζονται για χρήση με νερό και ξεβγάζονται στη συνέχεια.

Αντιθέτως, δεν αφορά τα αντισηπτικά πανάκια και τα τζελ καθαρισμού των χεριών, ούτε τα αντισηπτικά που χρησιμοποιούνται στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης.

«Οι καταναλωτές μπορούν να θεωρούν ότι η πλύση με τα αντιβακτηριακά σαπούνια είναι πιο αποτελεσματική στην πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων, αλλά δεν έχουμε επιστημονικές αποδείξεις ότι είναι καλύτερα από απλό σαπούνι και νερό» δήλωσε η Δρ Janet Woodcock, διευθύντρια του Κέντρου της FDA για την Αξιολόγηση και Έρευνα των φαρμάκων (CDER).

«Στην πραγματικότητα» επισημαίνει η Δρ Woodcock, «ορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι τα αντιβακτηριακά συστατικά μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό μετά από μακροπρόθεσμη χρήση».

The Food and Drug Administration has washed its hands of the products, saying there is no scientific evidence that they are better than plain soap and water
Ματίνα Χρονοπούλου, B.Sc., N.D., Ph.D
ΠΗΓΗ: theguardian.com|Από Alan Yuhas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: