Ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνη Κ

5Η βιταμίνη Κ είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία είναι γνωστή για την ιδιότητά της να βοηθά το αίμα να πήζει. Οι έρευνες δείχνουν ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών σε ηλικιωμένα άτομα.

Εκτός από το ρόλο της στην πήξη του αίματος, η βιταμίνη Κ συμβάλλει στη σκελετική υγεία, καθώς βοηθάει στην εναπόθεση του ασβεστίου στα οστά (βιταμίνη Κ2). Έρευνες έχουν αποδείξει τη σχέση μεταξύ της αυξημένης διατροφικής πρόσληψης βιταμίνης Κ και λιγότερων καταγμάτων, αλλά και τη συμβολή της στην ελαστικότητα του δέρματος, την αρθρίτιδα και τη μείωση των ρυτίδων.

Τη βιταμίνη Κ τη συναντάμε σε τρεις μορφές:

  • ως βιταμίνη Κ1 (φυτομεναδιόνη ή φυλοκινόνη) που παράγεται από τα φυτά
  • ως  βιταμίνη Κ2 (μενακινόνη) που παράγεται από τα βακτήρια
  • ως βιταμίνη Κ3 (μεναφθόνη ή μεναδιόνη) που παρασκευάζεται συνθετικά

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ είναι:

  • Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά – το σπανάκι, το μαρούλι, ο μαϊντανός
    Λαχανικά όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο
    Το μοσχαρίσιο συκώτι, τα αβγά, το ψάρι

Επιπλέον, ο οργανισμός μας μπορεί να συνθέσει μόνος του βιταμίνη Κ. Τα βακτήρια στον εντερικό μας σωλήνα έχουν αυτή την ικανότητα.

Η έλλειψη της βιταμίνης Κ είναι πολύ σπάνια και συμβαίνει όταν το σώμα μας δεν μπορεί να απορροφήσει τη βιταμίνη σωστά από τον εντερικό σωλήνα. Αυτό μπορεί, για παράδειγμα, να συμβεί σε κάποιον που κάνει θεραπεία με αντιοβιοτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα ή που λαμβάνει ορλιστάτη (ουσία που περιέχουν μερικά χάπια αδυνατίσματος) πάλι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό που θα πρέπει να προσέχετε, είναι να μην παίρνετε φάρμακα των οποίων η δράση μπορεί να επηρρεαστεί από την ποσότητα βιταμίνης Κ που λαμβάνετε.

Ματίνα Χρονοπούλου, B.Sc., N.D., Ph.D

ΠΗΓΗ: webmd.com|Από WebMD

Leave a comment